Kleine schulden worden grote schulden

Als je er niks aan doet.

Up to Us
5 min readJan 27, 2021

Veel jongeren vinden helemaal zelfstandig hun financiën regelen best lastig. Vaak is je inkomen laag, is het oerwoud van regels rondom toeslagen ondoordringbaar, worden je vaste kosten hoger en heb je ook zin om lekker je leven te leiden met allerlei uitgaves die daarbij horen. Als je dan geen goed vangnet hebt van ouders of andere betrouwbare volwassenen die af en toe een rekening betalen en die je waar nodig even bijsturen is het best een klus om schuldenvrij te blijven.

Veel jongeren die dak-of thuisloos raken hebben al schulden en als ze ze nog niet hebben dan is het een prestatie om geen schulden te maken als je geen veilige thuishaven hebt en vaak ook geen stabiel inkomen.

Vanuit het jongerenpanel vinden we het dus super belangrijk dat alle jongeren die geen goed vangnet hebben en schulden beginnen te maken zo snel mogelijk support krijgen om weer schulden vrij te worden en te leren hoe je met je (lage) inkomen toch rond kan komen. Een organisatie die dit in onze ogen heel goed doet is het Jongeren Perspectief Fonds.

Wat is het Jongeren Perspectief Fonds?

JPF biedt een innovatieve aanpak aan jongeren van 18 tot en met 27 jaar die door schulden belemmerd worden in hun maatschappelijke ontwikkeling. Niet de schuld, maar het toekomstperspectief van jongeren staat binnen het JPF centraal.

Het is een stichting zonder winstoogmerk en zet zich samen met de gemeente in om zoveel mogelijk jongeren in Nederland schuldenvrij te maken en nieuw perspectief te bieden. Ze geloven dat goede samenwerking tussen publiek en private partijen bijdraagt aan het schulden- en zorgvrij maken van jongeren. Ze willen samen impact maken m.b.t. dit maatschappelijke probleem van de samenleving. De aanpak is een initiatief van SchuldenLabNL en is een van de programma’s die zij ondersteunen.

Bron: https://www.jongerenperspectieffonds.nl/jongeren/

Ze zijn momenteel gevestigd in Den Haag en Almere.

Uitgangspunten Jongeren Perspectief Fonds

De uitgangspunten van het JPF zijn:

· Snel schulden(zorg)vrij, zodat er ruimte ontstaat om aan jezelf te werken;

· 2-jarig begeleidingstraject met een op maat samengesteld perspectiefplan;

· Integrale aanpak op verschillende leefgebieden met een persoonlijke trajectbegeleider;

· Kwijtschelding van de schuld voor een maatschappelijke tegenprestatie (zoals bijv. een opleiding, stage of (vrijwilligers)werk);

· Financiering van dit maatschappelijke probleem met publiek-private samenwerking.

Onze ervaringen met het JPF

Sylvana: “Ik heb mij in maart 2020 aangemeld voor het JPF, met als doel mijn financiële situatie op orde te krijgen en in aanmerking te komen voor een zogeheten convenantwoning. In de afgelopen maanden heb ik samen met mijn trajectbegeleider een plan opgesteld en alle financiële informatie samengesteld. Daarnaast heb ik een aantal persoonlijke afspraken gehad om te kijken wat mijn doelen waren en deze mee te nemen in mijn plan voor het JPF. Daarin hebben we ook gelijk mijn maatschappelijke stage meegenomen. Aangezien ik nog steeds een opleiding volg waarin ik ook stage loop en daarnaast vrijwilligerswerk doe, hoef ik geen extra maatschappelijke stage via het JPF te volgen en kan ik bovenstaande daarvoor aangeven.

Ik had gelijk een goede klik met mijn trajectbegeleider, wat ik persoonlijk ook belangrijk vind. We hebben wekelijks contact waarin zij ook vraagt hoe het met mij gaat, of ik het financieel red en of ze mij ergens bij kan helpen/ondersteunen. Ik heb begin deze maand het budgetplan gekregen en ook ondertekent, wat zou beteken dat vanaf februari dit in werking zou gaan. Ik heb vanaf dit moment dan ook wekelijks contact met mijn budgetconsulent.”

Lisa: “Ik heb in het begin veel gesprekken gehad met mijn traject begeleider om te kijken wat de situatie is en wat het financiële plaatje is om vanuit daar een plan te maken. Zij kijkt niet alleen naar mijn schulden maar ook naar hoe ik zelf in mijn vel zit en hoe het met mij persoonlijk gaat waar ik in het begin nogal raar van opkeek. Voor mij was dit iets wat ik niet verwacht had maar wel heel fijn vond.
Het stukje financiën heb ik gedaan met mijn budgetbeheerder die informatie nodig had voor mijn schulden en inkomsten/uitgaven om te kunnen kijken wat de mogelijkheden op dat moment waren. Daarna is er een financieel plan opgesteld waarin staat wat mijn inkomsten en uitgaven zijn maar ook wat ik per maand kan sparen en met welke doelen. En welke rekeningen vanuit het traject betaald worden met het geld van mij wat bij hen binnenkomt.
Nadat alles op papier stond gedocumenteerd moest ik op gesprek komen om een contract te ondertekenen voor het budgetplan waarin aangegeven staat dat ik geen nieuwe schulden mocht maken. Ook hebben zij het resterende bedrag van mijn schulden in één keer afbetaald. Daarvoor in de plaats moet ik wel een tegenprestatie leveren in de vorm van vrijwilligerswerk of andere dagbesteding. Omdat ik al studeer/werk/vrijwilligerswerk verricht wordt dit meegerekend als tegenprestatie.

Verder hebben zij ook rekeningen gehouden met het feit dat ik binnenkort een woning toegewezen zou krijgen en hiervoor dus ook zou moeten sparen om dingen te kunnen kopen voor mijn woning plus dubbele huur voor de halve maand van inschrijving en maand erop.

Mede dankzij het geld wat ik gespaard heb bij het JPF had ik ook de mogelijkheid gekregen om een gloednieuwe laptop te kunnen kopen voor mijn studie waar ik heel blij mee ben.”

Voor gemeenten:

JPF heeft ook een aparte pagina voor als gemeenten geïnteresseerd zijn in deze manier van aanpak en ook in samenwerking zouden willen gaan. In onderstaande link staat alle informatie over de expertise en tools die het JPF gebruikt en informatie over wat JPF doet voor gemeenten.

https://www.jongerenperspectieffonds.nl/gemeenten-2/

Wij raden alle gemeenten aan om te kijken of het JPF ook voor hun jongeren een passende aanpak voor schulden zou kunnen zijn!

Kennen jullie andere goede voorbeelden? Dan horen we dat natuurlijk ook graag!

Over het Jongerenpanel van het Actieprogramma Dak- en Thuisloze jongeren

Dit stuk is mede geschreven door onze toppers Sylvana en Lisa(jongerenpanel).

Het jongerenpanel bestaat uit een kernteam van 10 jongeren uit Den Haag en Arnhem. Binnenkort breiden we uit naar Haarlem en Utrecht. Vanuit het kernteam hebben we contact met jongeren en professionals uit het hele land en delen we ervaringen en denken we mee over oplossingen die dakloosheid voorkomen of als dat echt niet kan zorgen dat jongeren hun leven zo snel mogelijk weer op de rit krijgen.

We doen dit in opdracht van het ministerie van VWS. Voor het actieprogramma werkt Up to Us voor de actieve participatie van jongeren samen met Humint Solutions en het Straat Consulaat

--

--

Up to Us

Up to Us ontwikkelt en begeleidt initiatieven en omgevingen die een positieve impact hebben op het leven van jongeren. Altijd samen met hen ipv voor hen.